квітня 2014

30 квітня 2014

Профспілки підтримали своїх колег з органів державного нагляду у сфері праці та охорони праці.

indexУрядом був підготовлений проект змін до Державного бюджету України на 2014 рік, в якому передбачалося скоротити на 40% граничну чисельність апарату та територіальних органів Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України і Державної інспекції України з питань праці.

У зв’язку із зазначеним, Перший заступник Голови СПО профспілок Г.В.Осовий звернувся до Прем’єр-міністра України Яценюка А.П. з проханням не допустити згортання правоохоронної діяльності держави у сфері праці і охорони праці та зберегти наявні штати зазначених органів державного нагляду.

За дорученням Уряду Міністерство фінансів України розглянуло зазначене звернення і листом від 11.04.2014 р. № 31-04210-04-10/8122 повідомило про позитивне, в цілому, вирішення порушеного питання.

Зокрема, штат Держгірпромнагляду скорочено лише на 10 відсотків (267 од.) і то в основному за рахунок наявних 244 вакантних посад. Штат Держпраці - збережено повністю.

Департамент охорони праці ФПУ

Всесвітній день охорони праці відзначили Київські профспілки.

image001 image002 image003

29 травня 2014 року в Залі засідань відбулася нарада керівників членських організацій Міськпрофради, керівників профспілок та профспілкових організацій прямого підпорядкування, яка була присвячена «Всесвітньому дню охорони праці» з нагородженням переможців огляду-конкурсу «Краще підприємство з охорони праці у м. Києві» за 2013 рік.  За підсумками міської оглядової комісії переможцями визнано:

-колектив Публічного акціонерного  товариства  «Фармак»  за  I  місце  серед  підприємств першої категорії, голова профспілкового комітету – Олексійчук Павло Володимирович;

28 квітня – у Всесвітній день охорони праці соціальні партнери та національний координатор МОП дали прес-конференцію

123

28 квітня, у День охорони праці в приміщенні ІА "Укрінформ"проведено прес-конференцію на тему: «Безпека праці та здоров’я під час використання хімічних речовин на виробництві».

У конференціїі взяли участь: заступник Голови Держгірпромнагляду Степан Дунас, заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Українець, голова Всеукраїнського галузевого об’єднання організації роботодавців хімічної промисловості Олексій Голубов, національний координатор Міжнародної організації праці Сергій Савчук та директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Валерій Акопян.

На допомогу членським організаціям

З метою надання практичної допомоги членським організаціям ФПУ у департаменті правового захисту розроблені Рекомендації з окремих питань застосування законодавства про працю та профспілки під час проведення колективних переговорів (додаються).

Основна турбота - недопущення випадків травмування членів профспілок на виробництві.

JakУ Київській міській раді профспілок підготовка та відзначення Дня охорони праці проводились відповідно до Звернення організаційного комітету, постанови Президії Міськпрофради від 8 квітня №П-54/1 та Заходів запропонованих територіальним управлінням Держгірпромнагляду, які були підтримані членами Президії.

Основна увага керівників членських організацій, профспілкових активістів, представників профспілок з питань охорони праці постійно спрямована на недопущення випадків травмування членів профспілок на виробництві. А на тих підприємствах де не вдалося уникнути  травмування працівників, там необхідно забезпечити об’єктивне розслідування нещасного випадку з метою подальшого соціального захисту потерпілих.

Уже стало традицією, і цей рік не став винятком, до Дня охорони праці вшановувати пам'ять загиблих в процесі трудової діяльності, надання допомоги їх сім’ям у догляді за могилами, у вирішенні побутових проблем, а також підтримка інвалідів праці.

Виробнича інвалідність у Франції

11У виданні "Буковинське віче"  24 квітня 2014 р. опубліковано статтю Ґреґорі Перона про соціальний захист працівників, які отримали травми на виробництві у Франції. Переклад та адаптацію тексту здійснив Андрій Волошин. Матеріал підготовлено за підтримки Європейської програмної ініціативи Міжнародного фонду "Відродження".

До питання виробничої інвалідності ставляться у Франції уважно і принципово. Адже виробнича інвалідність – це наслідок того, що підприємство не уважно ставиться до безпеки на робочому місці. Виробничі інвалідність та травматизм можна, як правило, передбачити та запобігти їм.

Хоча у Франції аварією на виробництві вважається не тільки нещасний випадок безпосередньо на місці роботи. Сюди зараховують і ДТП, коли робітник їхав на роботу, або ж отруєння в їдальні на підприємстві. Також є поняття професійних хвороб, які виникають внаслідок тривалого виконання певних функцій чи обов’язків. До списку професійних захворювань належать 98 хвороб. Компенсацію лікування проводять фонди медичного страхування.

Тематична зустріч з нагоди Всесвітнього дня охорони праці

33З нагоди Всесвітнього дня охорони праці 22 квітня 2014 року на базі філії «Іршанський ГЗК» ПрАТ «Кримський титан» проведена тематична зустріч представників Федерації профспілок Житомирської області та соціальних партнерів з профспілковим активом підприємства.

Не випадково було обрано саме це підприємство, одне з кращих в області. Перед початком заходу учасники мали можливість ознайомитися з соціально-культурною базою. Серед таких об’єктів, які допомагають підтримувати здоров’я працівників, поруч із заходами з охорони праці на виробництві, є санаторій-профілакторій «Іршанськ», ДЮСШа «Титан», стадіон, Будинок культури. Всі учасники ще раз переконались, що співпраця небайдужого до своїх працівників керівництва і дієвого профспілкового комітету приносить гарні результати для всіх.

Участь у заході взяли голова Федерації профспілок Житомирської області Неля Паламарчук, голови членських організацій ФПО, генеральний директор філії «Іршанський ГЗК» ПрАТ «Кримський титан» Сахненко Сергій, начальник територіального управління Держгірпромнагляду у Житомирській області Поплавський Андрій, заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Житомирській області Любов Клісовська, начальник відділу аналітичного та нормативно-правового забезпечення зв’язків з громадськістю і ЗМІ територіальної державної інспекції з питань праці у Житомирській області Молодковець Інна, апарат ФПО, профактив підприємства та представники ЗМІ.

Травматизм меньше – на душе легче

IMGС 21 по 28 апреля в Украине проходила Неделя охраны труда. Как предприятия области проводят акции, что происходит в трудовых коллективах, какова роль профсоюзов в организации мероприятий, направленных на снижение уровня производственного травматизма - это узнавали Корреспондент газеты Донецкого облсовпрофа «Позиция» Анна Лукашева вместе с С.А. Красновидом - главным техническим инспектором облсовпрофа и А.В. Кучумовым, техническим инспектором труда ЦК профсоюза работников угольной промышленности при Енакиевской территориальной организации, побывав в одном из структурных подразделений  ГП «Орджоникидзеуголь».

28 квітня 2014

Про практичні результати роботи ФПУ і її членських організацій у сфері охорони праці у 2013 р. і в першому кварталі 2014 р.

1. images1.За 2013 рік і перший квартал 2014 р.  організовано і проведено за кошти Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України навчання та перевірку знань з питань охорони праці 5,5 тисяч профспілкових активістів і близько 9 тисяч представників роботодавців.

Результатом цієї роботи є зниження на 7% у 2013 р. у порівнянні з 2012  кількості нещасних випадків  на виробництві  з організаційних причин, та розширення участі представників профспілок з охорони праці в розслідуванні нещасних випадків на виробництві. Завдяки їх активній позиції знято безпідставні звинувачення потерпілих у 296  випадках, а  у 183 випадках – домоглися прийняття рішення про зв’язок цих випадків з виробництвом та виплату потерпілим належних відшкодувань;

1. 2.За вказаний період Центром незалежних експертиз  ФПУ з охорони праці проведено атестацію за умовами праці на 1781 робочому місці, здійснено паспортизацію об'єктів, технічне обстеження будівель, споруд та інженерних комунікацій на 27 підприємствах Донецької, Луганської та Запорізької областей.
  2. 3.За 2013 рік технічними інспекторами праці, іншими представниками профспілок з охорони праці, розглянуто828 звернень працівників з різних питань з охорони праці, з яких 72% були вирішені позитивно.
  3. 4.Численні факти неякісного розслідування,безпідставного звинувачення потерпілих, або приховування травм встановлено на підприємствах Київської, Житомирської,Донецької, Одеської, Хмельницької, Харківської та інших областей, але  внаслідок втручання представників профспілок з охорони праці, відповідних подань, та участі в судових засіданнях -   справедливість і права потерпілих членів профспілок в переважній кількості випадків були  відстояні.

25 квітня 2014

Обговорено проект Стратегії модернізації ФПУ

24 квітня ц.р. відбулося чергове засідання Робочої групи з напрацювання проекту Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій.