червня 2014

27 червня 2014

Відбулося восьме засідання Ради ФПУ, на якому взято за основу проект Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій

Відбулося восьме засідання Ради ФПУ, на якому взято за основу

проект Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій

26 червня 2014 р. відбулося восьме засідання Ради ФПУ. Враховуючи кардинальні зміни у суспільно-політичному житті, зниження життєвого рівня членів профспілок та згідно з пропозиціями членських організацій, Рада ФПУ прийняла рішення про приближення чергового З’їзду ФПУ та його проведення у 2015 році.

ДИТЯЧЕ ОЗДОРОВЛЕННЯ ПРОДОВЖЕННЯ

ДИТЯЧЕ ОЗДОРОВЛЕННЯ

Інформуємо, що Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності зареєстровано в Міністерстві юстиції України рішення правління Фонду від 30 травня ц.р. щодо збільшення Фондом витрат на харчування дітей до 43 гривень на людино-день та дозволу регіональним відділенням Фонду встановлювати тривалість оздоровчої зміни для дітей не менше 18 календарних днів.

Технічна інспекція праці ФПУ на захисті трудових прав членів профспілок

imagesТільки за наявності відповідних кваліфікованих кадрів можна розраховувати на посилення впливу профспілок на стан умов і безпеку праці, ефективне застосування ними повноважень, прав передбачених законодавством про охорону праці, з метою належного захисту інтересів працівників у сфері трудових відносин.

Станом на 01.01.2014 в Україні працює 130 технічних інспекторів праці профспілок, в тому числі: 29 в апаратах профоб’єднань, 4 –  в апараті ФПУ і 97 - в галузевих профспілках.

Найбільша їх кількість у Донецькій області – 39.  В Луганській – 21, Дніпропетровській – 11, у м. Києві – 7 , а в таких областях як Вінницька, Житомирська, Закарпатська, Миколаївська, Одеська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Черкаська та Чернігівська - по одному технічному інспектору праці.

АКАТИВНІ МЕТОДИ ПРОВЕДЕННЯ НАВЧАННЯ

«Мозковий штурм»

Правила підготовки мозкового штурму

Для проведення ефективного усного мозкового штурму рекомендується формувати групу з 6-8 осіб. При меншій кількості учасників, відповідно, народжується менше ідей, крім того, може не виникнути «критична маса».

Сьогодні 27 червня 2014 року відбувається Інтернет-конференція до Дня молоді на тему: «МОЛОДЬ УКРАЇНИ: СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ, ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ».

26 червня 2014

Постійна Комісія з питань охорони праці та здоров’я Ради ФПУ позитивно оцінила роботу членських організацій і апарату ФПУ з виконання рішень Ради ФПУ

ОХ125 червня 2014 року відбулося чергове засідання Постійної Комісії  з питань охорони праці та здоров’я Ради ФПУ.

На засіданні Комісії, яким керував її Голова – Тесленко С.А. з основною доповіддю виступив заступник Голови ФПУ Українець С.Я.

Він наголосив, що членські організації ФПУ і департамент охорони праці апарату ФПУ провели значну роботу з виконання рішень постанови Ради ФПУ від 12.12.2012. № Р-6-3 «Про завдання профспілкових організацій щодо забезпечення громадського контролю за дотриманням трудового законодавства» (далі – постанова № Р-6-3) і сьогодні нам не соромно представити ці здобутки на розгляд Ради і всієї профспілкової спільноти.

22 червня 2014

Захист трудових прав працюючих у сфері праці та охорони праці –найголовніше статутне завдання профспілок

imagesІнструментом реалізації цього завдання є громадський контроль профспілок за дотриманням роботодавцями законодавства у сфері праці  та охорони праці, який вони здійснюють силами своїх правових і технічних інспекторів праці та  профспілкових активістів.

25 червня цього року  Комісія Ради ФПУ на своєму засіданні розгляне стан виконання цієї роботи Федерацією профспілок України і її членськими організаціями, в тому числі виконання постанови Ради ФПУ  від 12 грудня 2012 року № Р-6-3 «Про завдання профспілкових організацій щодо забезпечення громадського контролю за дотриманням трудового законодавства» У зв’язку з цим,  розміщуємо  текст звітної інформації, підготовлений департаментом охорони праці ФПУ

20 червня 2014

Про підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни

Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни» (реєстр. № 4081), поданий народними депутатами України Томенком М.В. та Сушкевичем В.М.

Вказаний законопроект розроблено Федерацією профспілок України спільно з Українською спілкою ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) у зв'язку з необхідністю посилення соціального захисту ветеранів війни, в тому числі воїнів-інтернаціоналістів та членів їх сімей, та беручи до уваги, що питання соціального захисту учасників бойових дій на території інших держав визначено одним з пріоритетів соціальної політики держави.

Метою законопроекту є підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни, в тому числі воїнів-інтернаціоналістів та членів їх сімей.

Зокрема, законопроектом пропонується:

- надати право на встановлення статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», батькам, дружинам (чоловікам), які не одружилися вдруге, неповнолітнім дітям померлих інвалідів війни, учасників бойових дій, партизанів, підпільників, учасників війни незалежно від наявності у померлих державних нагород та визнання їх інвалідами;

- надати право учасникам бойових дій, інвалідам війни та учасникам війни на одержання додаткової відпустки строком  14 робочих днів на рік із збереженням заробітної плати;

- уточнити підстави встановлення статусу учасника бойових дій, зокрема, щодо встановлення такого статусу особам, які у період бойових дій, були залучені командуванням військових частин і державними організаціями до розмінування полів і об’єктів народного господарства, та особи, які у період бойових дій, на мінних тральщиках брали участь у траленні бойових мін, встановлених у територіальних і нейтральних водах. При цьому, законопроектом пропонується зберегти статус учасника бойових дій за особами, яких визнано учасниками бойових дій відповідно до п.11 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» в редакції, чинній до прийняття цього Закону;

- внести зміни до Закону України «Про гуманітарну допомогу», відповідно до яких автомобіль, визнаний гуманітарною допомогою, яким інвалід був забезпечений через органи соціального захисту населення, після смерті інваліда, дитини-інваліда може бути переданий у власність одному із членів сім'ї за рішенням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення, без сплати податків та зборів в незалежності від терміну експлуатації автомобіля.

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту

Про підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни

Зокрема, законопроектом пропонується:

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту

Проведено скайп-конференцію з питань модернізації профспілок

17 червня відбулась скайп-конференція за участю заступника Голови ФПУ Євгена Драп’ятого, керівництва Федерації профспілок Волинської ласті і голів районних комітетів профспілок, які зібрались в обласному Навчально-методичному центрі профспілок Волині.

Йшлося про актуальність профспілкового навчання в сучасних умовах, коли Федерація профспілок України, її членські організації працюють над зміцненням своїх ланок та розробляють Стратегію модернізації ФПУ.

Під час обміну думками зазначалося, що до такої масштабної роботи потрібно залучати науковців, фахівців профспілкових організацій, а також молодь, для якої можливість підвищення власного професійного та освітнього рівнів може стати одним з мотиваційних чинників вступу до профспілок.

Констатувалося те, що допоки нам не вдалося створити налагодженої системи поповнення профспілкових кадрів, яка включає в себе профільне навчання фахівців за направленнями профспілкових організацій. За статистичними даними, на сьогодні кількість звільнених працівників в більш ніж 74 тис. первинних профспілкових організацій, об’єднаних в ФПУ, становить лише 1 тис. голів, тобто на 43 організації лише одна особа займається професійно профспілковою роботою.

Однією з причин того, чому так відбувається є невиконання постанов, які ухвалюються вищими профспілковими органами, зокрема щодо відрахування 5 % від членських внесків, що збираються профспілкою, на навчання та підвищення кваліфікації працівників. Виходячи з того, що одним з головних завдань профспілок є формування власної ідеології, яка базується на обстоюванні і захисті інтересів людини праці, профспілкам потрібні освічені фахівці, які свідомо вступають до лав профспілок.

- Тому ми поставили собі за ціль - відродити навчальні центри профспілок, - сказав Є.Драп’ятий, - звісно, на це потрібні кошти, - проаналізувавши досвід діяльності міжнародних профоб’єднань ми зробили висновок, що у абсолютній більшості вони до 45 % своїх коштів витрачають на навчання. Це дає підстави для створення надійного кадрового тилу, що в решті-решт зміцнює профспілки.

Учасники спілкування дійшли спільної думки про те, що в умовах зниження життєвого рівня громадян, зростання безробіття, порушення роботодавцями трудових прав працюючих і утиску прав самих профспілок, потрібно єднатися для більш результативного захисту членів профспілок, вдосконалення організаційної структури й фінансового зміцнення діяльності профспілок.

- Усі наші рішення мають розглядатися через призму того, наскільки вони покращують умови життя та роботи членів профспілок – резюмував Є.Драп’ятий.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ