24 липня 2014

Про роботу IV Всеукраїнського науково-практичного семінару: «Удосконалення розслідування нещасних випадків на виробництві»

23-24 липня 2014 року за дорученням Держгірпромнагляду України відбувся науково-практичний семінар „Удосконалення розслідування нещасних випадків на виробництві”.

Організатором заходу став  Національний науково-дослідний інститут промислової безпеки та охорони праці Держгірпромнагяду України.

У семінарі взяли участь представники територіальних управлінь, експертно-технічних центрів Держгірпромнагляду, комісій з розслідування нещасних випадків на виробництві, служб охорони праці підприємств, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, Федерації роботодавців України, правоохоронних структур, медичних закладів та інші,  що засвідчує широке коло зацікавлених у зазначеній темі.

imВід Федерації профспілок України в заході приймали участь Українець С.Я. – заступник Голови ФПУ та Маціяшко В.А, - заступник керівника Департаменту охорони праці апарату ФПУ.

Метою семінару  є визначення практичних шляхів подальшого удосконалення процедури розслідування нещасних випадків на виробництві. Мотивацією для  його проведення  є збільшення кількості скарг щодо якості розслідувань нещасних випадків на виробництві, нововведень у законодавстві (майже 25% нормативно-правових актів з охорони праці потребують корегувань), часта зміна фахівців служб  охорони праці тощо.

З історії виникнення і розвитку профспілкового руху в Україні

Для використання

у профспілковому навчанні

З історії виникнення і розвитку

профспілкового руху в Україні

Більше півтори сотні років минуло з моменту виникнення перших профспілок на території України. Перші відомості про організацію, яка порушила питання соціального захисту своїх членів, відносяться ще до осені 1817 року. Незадоволені утисками і свавіллям, робітники Львівської поліграфічної фірми об’єдналися у «Товариство взаємної допомоги членів друкарської справи» та 6 листопада 1817 року відкрили касу добровільних пожертв для хворих робітників. Основним завданням першої професійної спілки була організація взаємної підтримки в умовах австро-угорського панування.