19 вересня 2014

ІНФОРМАЦІЯ про здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю ФПУ та її членськими організаціями у першому півріччі 2014 року

imВідповідно до статті 259 Кодексу законів про працю України, статті 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» профспілки здійснюють громадський контроль за додержанням законодавства про працю, зокрема, за виплатою заробітної плати, додержанням законодавства про працю та охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов, забезпеченням працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального та колективного захисту.

Федерація профспілок України, її членські організації здійснюють повноваження щодо громадського контролю на підставі законодавства України та з згідно з планом основних напрямів діяльності. На жаль, у зв’язку з проведенням АТО на Сході України та визнанням АРК тимчасово окупованою територією не всі членські організації ФПУ у звітному періоді працювали на повну потужність і не змогли звітувати про проведену правозахисну роботу.

Фахівці департаменту охорони праці ФПУ провели семінар-навчання з працівниками ВО «Антонов» м. Києва

imaЗгідно з планом масової підготовки профактиву підприємств з питань охорони праці у 2014 році 18 вересня департаментом охорони праці ФПУ проведено семінар-навчання у ВО «Антонов» м. Києва.

Фахівцями департаменту - головним спеціалістом-довіреним лікарем, кандидатом медичних наук Стовбуном А.І. та головним спеціалістом - технічним інспектором праці Горюн Т.М. проведено навчання з профактивом зазначеного підприємства на теми: «Організація і проведення роботодавцем атестації робочих місць за умовами праці та громадський контроль профспілок за цими заходами»; «Про надання пільг і компенсацій працівникам, зайнятих на роботах з умовами праці, що не відповідапють санітарно-гігієнічним нормам»; «Гігієна праці та профілактичні медичні огляи» та «Надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків на виробництві», громадський контроль та основи державного нагляду за охороною праці.