вересня 2014

29 вересня 2014

Європейські стандарти охорони праці в Україні.

ime25 вересня 2014 року, з ініціативи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України для страхових експертів з охорони праці Фонду та представників профспілок у ТОВ з іноземними інвестиціями "Хенкель Баутехник Україна" (м. Вишгород, вул. Новопромислова, 2), відбувся Прес-тур „Найпоширеніші причини травматизму на виробництвах та шляхи їх ефективної профілактики”, в якому від ФПУ взяв участь заступник керівника Департаменту охорони праці Маціяшко В.А.

З вступним словом та оцінкою стандартів з охорони праці для ведення бізнесу виступив Генеральний директор ТОВ "Хенкель Баутехник Україна" Володимир Соха, який ознайомив учасників Прес-туру з сутністю європейських стандартів охорони праці, організаційними та технічними заходами і порядком фінансових витрат на впровадження європейських стандартів охорони праці на підприємстві, ефективністю впровадження системи управління охороною праці та дотримання зазначених стандартів з охорони праці на підприємстві.

26 вересня 2014

Проведено чергове семінар-навчання з безпеки та гігієни праці

imagesДепартамент охорони праці ФПУ продовжує практику проведення семінарів-навчань для фахівців та представників профспілок з охорони праці, працівників, що проходять планові навчання з підвищення кваліфікації.

24 вересня цього року на запрошення керівництва Українського центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства Державного агентства лісових ресурсів України був проведений семінар-навчання за темами: «Психологія безпеки праці. Гігієна праці та виробнича санітарія. Медичне обслуговування працівників на виробництві. Профілактика професійних отруєнь і захворювань», «Надання долікарняної допомоги потерпілим», «Санітарно-побутове обслуговування працівників» для групи з 22 працівників-фахівців з охорони праці, голів комісій з питань охорони праці державних лісогосподарських підприємств різних регіонів України. Семінар провів завідувач відділу охорони здоров’я – довірений лікар ФПУ Легков В.А.

19 вересня 2014

ІНФОРМАЦІЯ про здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю ФПУ та її членськими організаціями у першому півріччі 2014 року

imВідповідно до статті 259 Кодексу законів про працю України, статті 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» профспілки здійснюють громадський контроль за додержанням законодавства про працю, зокрема, за виплатою заробітної плати, додержанням законодавства про працю та охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов, забезпеченням працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального та колективного захисту.

Федерація профспілок України, її членські організації здійснюють повноваження щодо громадського контролю на підставі законодавства України та з згідно з планом основних напрямів діяльності. На жаль, у зв’язку з проведенням АТО на Сході України та визнанням АРК тимчасово окупованою територією не всі членські організації ФПУ у звітному періоді працювали на повну потужність і не змогли звітувати про проведену правозахисну роботу.

Фахівці департаменту охорони праці ФПУ провели семінар-навчання з працівниками ВО «Антонов» м. Києва

imaЗгідно з планом масової підготовки профактиву підприємств з питань охорони праці у 2014 році 18 вересня департаментом охорони праці ФПУ проведено семінар-навчання у ВО «Антонов» м. Києва.

Фахівцями департаменту - головним спеціалістом-довіреним лікарем, кандидатом медичних наук Стовбуном А.І. та головним спеціалістом - технічним інспектором праці Горюн Т.М. проведено навчання з профактивом зазначеного підприємства на теми: «Організація і проведення роботодавцем атестації робочих місць за умовами праці та громадський контроль профспілок за цими заходами»; «Про надання пільг і компенсацій працівникам, зайнятих на роботах з умовами праці, що не відповідапють санітарно-гігієнічним нормам»; «Гігієна праці та профілактичні медичні огляи» та «Надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків на виробництві», громадський контроль та основи державного нагляду за охороною праці.

18 вересня 2014

Будні профспілкового навчання

imДепартамент охорони праці продовжує практику проведення семінарів-навчань з питань охорони праці та охорони здоров’я для фахівців та представників профспілок з охорони праці, працівників, що проходять планові навчання з охорони праці, підвищення кваліфікації.

15 вересня цього року на запрошення керівництва Українського центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства Державного агентства лісових ресурсів України був проведений семінар-навчання за темами: «Психологія безпеки праці. Гігієна праці та виробнича санітарія. Медичне обслуговування працівників на виробництві. Профілактика професійних отруєнь і захворювань», «Надання долікарняної допомоги потерпілим», «Санітарно-побутове обслуговування працівників» для групи з 23 працівників, фахівців з охорони праці, голів комісій з питань охорони праці та громадських інспекторів, голів профкомів виборних органів первинних профспілкових організацій державних лісогосподарських підприємств різних регіонів України. Семінар провів завідувач відділу охорони здоров’я – довірений лікар ФПУ Легков В.А.

Відбулась міжнародна молодіжна конференція: «Міграція і профспілки»

Відбулась міжнародна молодіжна конференція:

«Міграція і профспілки»

10-11 вересня відбулася міжнародна молодіжна конференція: «Міграція і профспілки», ініціатором якої став Молодіжний комітет ПЄРР. Захід пройшов у Баку на запрошення Конфедерації профспілок Азербайджану.

17 вересня 2014

Допомога «швидкій допомозі»

imaДепартаментом охорони праці апарату ФПУ на запрошення керівництва Київської міської станції швидкої медичної допомоги та медицини катастроф 12 вересня 2014 року проведено семінар-навчання на тему «Профілактика професійних ризиків зараження працівників на соціально-небезпечні хвороби (туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити) при виконанні професійних обов’язків» з активістами профспілкової організації працівників охорони здоров'я Київської міської станції швидкої медичної допомоги та медицини катастроф (КШМДМК). На семінарі були присутні 30 профспілковців-медиків. Семінар провів завідувач відділу охорони здоров’я – довірений лікар ФПУ Легков В.А.

16 вересня 2014

Позиція ФПУ щодо профспілок, молоді та спорту

Позиція ФПУ

щодо профспілок, молоді та спорту

Проектом Закону України «Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної ситуації в Україні» передбачається прийняття низки антисоціальних норм щодо профспілок, молоді та спорту. Так:

1. Втрачає чинність Закон України «Про зайнятість населення», стаття 26 «Стимулювання працевлаштування громадян, які недостатньо конкуренто­спроможні на ринку праці» та стаття 28 «Державна підтримка молодих працівників, залучених до роботи у селах і селищах».

Вилучення норм щодо передбачення коштів у Державному бюджеті України для компенсації забезпечення молоді, яка здобула професійно-технічну або вищу освіту, першим робочим місцем за отриманою професією, та зменшення розміру адресної допомоги випускникам, які працюватимуть у сільській місцевості, при чому без надання житла, призведе до масового безробіття молоді та створить критичну ситуацію на селі із забезпеченням фахівцями різного профілю.

2. Вилучення із Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» статті 44 «Відрахування коштів підприємствами, установами, організаціями первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу» та статті 250 із Кодексу Законів про працю України «Відрахування коштів підприємствами, установами, організаціями первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу».

Роботодавці перераховують кошти на первинні профспілкові організації для проведення культурно-масової, фізкультурної та оздоровчої роботи серед працівників підприємств, організацій та установ. Вилучення цих норм призведе до виникнення соціальної нестабільності в колективах та спонукає профспілки до масових акцій протесту.

3. Втрата чинності статті 10, 47, 48 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо вилучення норм стосовно фінансування дитячих та юнацьких спортивних шкіл, закладів фізичної культури і спорту за рахунок коштів соціального страхування спричинить ліквідацію комунальних закладів цієї сфери.

4. Скасування норм Закону України «Про загально­обов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» у частині фінансування дитячого оздоровлення та вилучення у статті 25 пункту 1 «Кабінет Міністр України розробляє і затверджує державну програму оздоровлення і відпочинку дітей» Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» говорить про те, що Уряд самоусувається від турботи про дітей, підлітків, молоде покоління, практично про майбутнє держави.

Департамент розвитку

профспілкового руху апарату ФПУ

12 вересня 2014

Продовжуються навчання з питань гігієни праці

imВідділом охорони здоров'я Департаменту охорони праці апарату ФПУ на запрошення керівництва Українського центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства Державного агентства лісових ресурсів України, підготовлено та заплановано проведення 15 вересня 2014 року чергового семінару-навчання з питань охорони праці та охорони здоров’я для фахівців та представників профспілок з охорони праці, працівників, що проходять планові навчання з охорони праці, підвищення кваліфікації. Група слухачів складається з фахівців з охорони праці, голів комісій з питань охорони праці та громадських інспекторів, голів профкомів виборних органів первинних профспілкових організацій державних лісогосподарських підприємств різних регіонів України.

Які методи краще використовувати при проведенні навчання профспілкових працівників, активістів

При організації профспілкового навчання вкрай важливо використовувати активні методи навчання. Це пов’язано з тим, що вони мають великий вплив на слухачів, сприяють кращому засвоєнню ними більшого обсягу навчальної інформації та виробленню високих особистих якостей.