жовтня 2014

31 жовтня 2014

Проведено чергове навчання

imeДепартамент охорони праці продовжує співпрацю з галузевими навчально-методичними установами у проведенні семінарів-навчань з питань охорони праці та охорони здоров’я для фахівців різних галузей, представників профспілок з охорони праці та працівників, що проходять планові навчання з охорони праці та підвищення кваліфікації.

30 жовтня цього року на запрошення керівництва Українського центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства Державного агентства лісових ресурсів України був проведений черговий семінар-навчання за темами: «Психологія безпеки праці. Гігієна праці та виробнича санітарія. Медичне обслуговування працівників на виробництві. Профілактика професійних отруєнь і захворювань», «Надання долікарняної допомоги потерпілим», «Санітарно-побутове обслуговування працівників» для групи з 22 працівників, фахівців з охорони праці, голів профкомів виборних органів первинних профспілкових організацій державних лісогосподарських підприємств різних регіонів України. Семінар провів завідувач відділу охорони здоров’я – довірений лікар ФПУ Легков В.А.

30 жовтня 2014

Засідання Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

128 жовтня 2014 року у приміщенні клубу Кабінету Міністрів України (м. Київ, вул. Інститутська, 7) відбулося чергове засідання Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Головував на засіданні Віце-премьер-міністр України Сич Олександр Максимович. Участь у засіданні взяли заступник Міністра охорони здоров’я України Терещенко Альона Василівна, виконуюча обов’язки Голови Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Єщенко Олена Григорівна, Голова Координаційної ради всеукраїнського благодійного фонду «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Жовтяк Володимир Олегович.

УЗГОДЖЕНО ПРОПОЗИЦІЇ ПРОФСПІЛОК ДО ПРОЕКТУ ВАЖЛИВОГО НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО АКТУ

imag28 жовтня 2014 року в Міністерстві охорони здоров'я України відбулась робоча зустріч групи фахівців Міністерства охорони здоров'я України, ДП «Інститут медицини праці» Академії медичних наук України, профпатологічної служби Міністерства охорони здоров'я України та фахівців відділу охорони здоров'я департаменту охорони праці апарату ФПУ.

Засідання відбулося з метою узгодження та врахування пропозицій та зауважень Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні до проекту наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про удосконалення надання профпатологічної допомоги працівникам певних категорій в Україні».

28 жовтня 2014

Навчання медичних працівників Києва

imagesДепартаментом охорони праці апарату ФПУ на запрошення керівництва Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва 22 жовтня 2014 року підготовлено і проведено семінар-навчання на тему «Профілактика професійних ризиків зараження працівників на соціально-небезпечні хвороби (туберкульоз, ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити) при виконанні професійних обов’язків» з активістами профспілкової організації працівників охорони здоров'я міських підстанцій швидкої медичної допомоги та медицини катастроф. На семінарі були присутні 28 профспілковців-медиків. Семінар провів завідувач відділу охорони здоров’я – довірений лікар ФПУ Легков В.А.

24 жовтня 2014

Эксперты Международной организации труда предлагают перейти на четырехдневную рабочую неделю

foodloss03.10.2014 — Четырехдневная рабочая неделя – лучше, чем пятидневная. Так считают эксперты Международной организации труда (МОТ). И это не шутка, а очень популярная в наши дни тема, которую часто обсуждают в бизнес-кругах. Идею четырехдневки, как сообщают в МОТ, в частности поддерживают один из основателей компании «Гугл» Ларри Пейдж и мексиканский миллиардер Карлос Слим.

Эксперты МОТ приводят веские аргументы в пользу сокращения рабочей недели. Во-первых, это позволит поправить здоровье населения, поскольку многие заболевания в современном мире вызваны переработками, постоянным пребыванием в офисе и стрессом.

23 жовтня 2014

Из-за плохих условий труда украинцы страдают нервными расстройствами и лишним весом, — соцопрос

hirurgПодавляющее большинство белых воротничков полагают, что их здоровье ухудшилось из-за условий труда. Половина винит в этом напряженную и нервную работу. А самая популярная проблема со здоровьем за последний год – хроническая усталость.

Об этом пишет кадровый портал hh.ua.

Кроме нервной работы (50%) на здоровье опрошенных негативно влияют напряженная атмосфера в компании (32%), неудобное рабочее место (32%), много лишнего шума на работе (31%). 28% респондентов признались, что им мешают сквозняки да и вообще холод в помещении, а каждый четвертый, наоборот, жалуется на духоту в офисе.

09 жовтня 2014

Про засідання Науково-методичної ради ФПУ

8 жовтня ц.р. відбулося засідання Науково-методичної ради ФПУ під головуванням Віталія Дубіля, голови Дніпропетровського об’єднання профспілок, заступника голови Науково-методичної ради ФПУ. У засіданні взяв участь Григорій Осовий, Голова Федерації профспілок України та Євген Драп’ятий, заступник Голови ФПУ.

Навчання профактиву з питань охорони праці для кваліфікованого захисту працівників у сфері безпеки і гігієни праці.

1Пріоритетними завданнями ФПУ на 2013-2014 роки визначено посилення громадського контролю профспілок за дотриманням  законодавства про охорону праці, зміцнення технічної інспекції праці.

Для об’єктивного та кваліфікованого здійснення профспілками громадського контролю необхідно забезпечити якісне навчання з питань охорони праці на всіх рівнях профспілкового руху.

З 22 вересня по 3 жовтня 2014 року на базі Академії праці, соціальних відносин та туризму департаментом охорони праці ФПУ організовано та проведено двотижневий семінар - навчання та перевірку знань з питань охорони праці технічних інспекторів праці всеукраїнських профспілок, інших представників профспілок з питань охорони праці обласного та республіканського рівнів.

Учасників семінару під час його відкриття привітав заступник голови ФПУ Сергій Українець. У своєму виступі С.Я. Українець підкреслив, що в сучасних умовах, коли необґрунтовано обмежено здійснення державного нагляду, нам необхідно посилити громадський контроль з метою захисту прав членів профспілок на безпечні умови праці, збереження їх життя та здоров’я.

Новини від сайту «Промислова безпека»

imeЗдравствуйте, коллеги. Пользуясь случаем, сообщаем Вам новость о том, что в Украине 5 млн работников, или каждый третий, работает нелегально, без законной защиты и охраны труда. В этой сфере вращается более 200 млрд грн теневой заработной платы. Работодатели зарабатывают на этом миллиарды, но если произойдет несчастный случай с работником, то ему не дадут на лечение ни копейки, просто скажут, что он здесь не работал. С этим надо что-то решать...

08 жовтня 2014

Навчання у Київському міському Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф

1Департаментом охорони праці ФПУ відповідно до розпорядження Голови Федерації профспілок України Осового Г.В. від 06.10.2014 р. № 126-К «Про участь у навчанні з питань надання першої домедичної допомоги»  7 жовтня організовано проведення  відповідного навчального тренінгу для працівників апарату ФПУ на базі Київського міського Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (директор Вершигора А.В.).

Навчання проходили працівники, які добровільно виявили бажання отримати практичні навички в наданні домедичної допомоги.

Тренінг для першої групи працівників ФПУ провів завідувач навчально-тренінгового класу Шваб О.Л.

Під час тренінгу проведено загальну лекцію для всіх учасників семінару, на якій розглядались проблемні питання при наданні домедичної допомоги, роз’яснено теоретичні основи виконання тих чи інших прийомів надання домедичної допомоги, які базуються на принципах доказової медицини.