Податки на землю та нерухоме майно у дитячих оздоровницях

Федерація профспілок України неодноразово висловлювала категоричне заперечення прийнятим змінам законодавства щодо скасування видатків Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на дитяче оздоровлення та запровадження податку на нерухоме майно для дитячих оздоровниць. Це, поряд із встановленим земельним податком, призводить до значного зростання вартості дитячої путівки і вона стає недоступною для більшості батьків.

ФПУ зверталася до Міністерства соціальної політики України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України під час комітетських слухань із пропозиціями щодо відміни цих податків.

Федерацією також розроблено проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України», яким передбачено звільнення дитячих оздоровчих закладів від податку на нерухоме майно та плати за землю. Його надіслано до Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, а також парламентським фракціям для розгляду та внесення на розгляд Верховної Ради України. Нині він не є реалізованим.

Разом з тим, беручи до уваги, що ставки податку мають встановлювати органи місцевого самоврядування, Федерацією профспілок України погоджено із соціальними партнерами норму щодо включення до територіальних угод питань стосовно звільнення дитячих оздоровчих закладів від оподаткування земельним податком та податком на нерухоме майно.

Крім того, Федерацією профспілок України отримано доручення Прем’єр-Міністра України А.П.Яценюка головам обласних, Київської міської державних адміністрацій стосовно вжиття заходів до підтримки дитячих закладів оздоровлення та відпочинку шляхом звільнення від сплати податків на землю та нерухоме майно.

Радимо довести цю інформацію до дитячих оздоровниць та профспілкових організацій при врахуванні її при визначенні вартості дитячої оздоровчої путівки.

Департамент розвитку профспілкового руху